top of page
Yade Lauryssen

Hoe kun je seksuele voorlichting thuis aanpakken ?

Bijgewerkt op: 24 okt.

Als ouder van een tiener sta je voor de uitdaging om je kind te begeleiden in de wereld van relaties en seksualiteit. Goede seksuele voorlichting thuis is essentieel om je kind te helpen opgroeien tot een seksueel gezonde volwassene. Maar hoe pak je dit precies aan? Onze seksuologe geeft enkele praktische tips.

sexuele opvoeding

Behandel seksualiteit als een normaal en positief onderwerp

Seks, intimiteit en relaties zijn onderwerpen waar je kind vroeg of laat ongetwijfeld mee in contact zal komen. Als ouder en de vertrouwenspersoon van je kind doe je er goed aan om op een normale en positieve manier daarover te spreken. Door seksualiteit op een natuurlijke manier te bespreken, wordt het echter geen beladen onderwerp. Je kind leert dat het oké is om hierover te praten. Stel je ook open voor vragen die je kind zelf heeft. Geef aan dat je kind altijd bij je terecht kan, ook als het over moeilijke of gênante dingen gaat.

Daarnaast leert onderzoek ons ook dat een positieve en open houding tegenover seksualiteit er niet voor zorgt dat je kind aangezet wordt tot seksualiteit. Het zorgt er wel voor dat je de onderwerpen uit de taboe sfeer haalt, je een veilige omgeving creëert voor je kind en dat je kind beter geïnformeerd is.

 

Wees eerlijk en feitelijk

Kinderen en jongeren hebben behoefte aan duidelijke, eerlijke informatie over seks. Geef

feitelijke antwoorden op hun vragen, passend bij hun leeftijd en ontwikkelingsniveau. Wind er geen doekjes om. Gebruik boekjes en websites met betrouwbare informatie ter ondersteuning.

Wees niet bang om ook je eigen normen en waarden te delen. Leg uit wat jij belangrijk vindt in relaties en waarom. Maar benadruk ook dat niet iedereen er hetzelfde over denkt. Help je kind om een eigen kompas te ontwikkelen en weloverwogen keuzes te maken.


Begin op tijd met seksuele opvoeding

Veel ouders denken dat seksuele voorlichting pas nodig is als kinderen in de puberteit komen. Maar eigenlijk begint seksuele opvoeding al veel eerder, zelfs al bij baby's en peuters. Door op jonge leeftijd op niveau van het kind al open te praten over lichaam en relaties, leg je een goede basis voor later.

Praat bijvoorbeeld al op een positieve manier over lichaamsdelen en benoem ze bij de juiste naam. Leg uit dat sommige plekjes privé zijn en dat niemand zomaar aan je lijf mag komen. Bespreek ook al vroeg thema's als vriendschap, grenzen aangeven en wederzijds respect. Zo went je kind eraan dat dit normale gespreksonderwerpen zijn waar je open over kunt praten.

 

Grijp alledaagse situaties aan

Je hoeft niet te wachten op een gepland 'voorlichtingsmoment' om het over seks en relaties te hebben. Grijp gewoon alledaagse situaties aan om het gesprek aan te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld ingaan op de vragen van je kind wanneer je kind een verliefd koppel op de tv ziet of een zwangere vrouw op straat. Maar je kan evengoed zelf een gesprek starten en informatie geven in deze situaties. Vraag bijvoorbeeld wat je kind ervan vindt en deel ook je eigen gedachten.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page