04.
Psycholoog/psychotherapie en/of speltherapie
in Sint-Kruis (Brugge)
voor kinderen
Wat is speltherapie?
Als ouder wilt u natuurlijk altijd het beste voor uw kind en soms kan het zijn dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Speltherapie kan in deze situaties een uitkomst bieden.
Bij de multidisciplinaire groepspraktijk het Labyrint in Sint-Kruis kunt u terecht voor speltherapie. Speltherapie is een effectieve behandelmethode voor kinderen die kampen met o.a.
-
Emotionele problemen, sociale problemen of gedragsproblemen.
-
Diagnose gerelateerde problematieken:
-
omgaan met een diagnose
-
hechtingsproblematiek
-
faalangst, onzekerheid,
-
laag zelfbeeld
-
identiteitsproblemen
-
eenzaamheid
-
verstoorde ouder-kind relaties (in eigen gezin, nieuw samengesteld gezin, pleeg- of adoptiegezin)
-
gedragsproblemen, …
-
Onze ervaren speltherapeuten creëren een veilige omgeving waarin kinderen zich kunnen uiten en ontwikkelen.
Wie kan speltherapie volgen?
Jonge kinderen vanaf 4 jaar kunnen speltherapie volgen.
Bij oudere kinderen wordt voor gesprekstherapie gekozen
De kracht van spelen
Spelen is een natuurlijke manier waarop kinderen communiceren en hun emoties uiten. Het is hun taal, hun manier om de wereld te begrijpen en zichzelf te uiten. Door middel van spel kunnen kinderen hun gevoelens, gedachten en ervaringen verwerken. Speltherapie maakt gebruik van deze kracht van spelen om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van emotionele veerkracht en probleemoplossende vaardigheden.
0
+
jaar ervaring in jongerenwelzijn
0
+
jaar ervaring als psychotherapeut
+
volgen jaarlijkse bijscholingen
Hoe werkt speltherapie?
Tijdens een sessie speltherapie krijgt het kind de ruimte om vrijuit te spelen met speciaal geselecteerd therapeutisch speelmateriaal. De speltherapeut creëert een veilige en vertrouwde omgeving waarin het kind zich vrij voelt om zijn of haar gedachten, gevoelens en ervaringen uit te drukken door middel van spel.
De speltherapeut observeert het spel zorgvuldig en gebruikt dit als basis voor de therapie. Door middel van gerichte interventies kan de therapeut het kind begeleiden en ondersteunen bij het verkennen en begrijpen van zijn of haar innerlijke wereld. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd, ontwikkelingsfase en de specifieke behoeften van het kind.
?
Wat kan speltherapie behandelen?
Speltherapie kan ingezet worden bij een breed scala aan problemen en uitdagingen waar kinderen tegenaan kunnen lopen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
-
Emotionele problemen, zoals angst, verdriet of boosheid
-
Gedragsproblemen, zoals agressief gedrag of teruggetrokkenheid
-
Traumatische ervaringen, zoals een scheiding of verlies van een dierbare
-
Sociale vaardigheden, zoals het maken van vriendjes of omgaan met pestgedrag
Het doel van speltherapie is om kinderen te helpen bij het verwerken en begrijpen van hun emoties, het ontwikkelen van zelfvertrouwen en veerkracht, en het aanleren van nieuwe copingstrategieën.
Stap 1 / Aanmelden via het contactformulier
Je meldt je aan in de praktijk door het contactformulier op de website in te vullen. Dit contactformulier komt bij de coördinator van de praktijk terecht.
Stap 2 / Intakegesprek speltherapie
In dit eerste gesprek wordt de hulpvraag van het kind in kaart gebracht. Dit betreft een oudergesprek waarbij het kind niet dient aanwezig te zijn. Via een gestructureerd interview kan de therapeut meer zicht krijgen op de hulpvraag, context en eventueel bijhorende bezorgdheden omtrent het kind.
Stap 3 / Belevingsonderzoek
In enkele sessies maken het kind en de therapeut kennis met elkaar. Dit om elkaar beter te leren kennen en het vertrouwen van elkaar te winnen. Op deze manier kan de hulpvraag duidelijker gesteld worden.
Stap 4 / Bespreking met de ouders
Na enkele sessies worden de ouders opnieuw uitgenodigd voor een gesprek. Dit om de bevindingen/ observaties van de therapeut tijdens het belevingsonderzoek te bespreken met hen. Enkel de zaken die het kind aan bod wil laten komen, in dit gesprek, worden besproken. Dit om de vertrouwensband met het kind niet te schaden.
Stap 5 / Opstart van de speltherapie
Nadat de voorgaande fasen allemaal doorlopen zijn kan de speltherapie van start gaan. Afhankelijk van de hulpvraag en het kind zal dit een andere invulling krijgen.
Stap 5 / Eindfase van de therapie en ouderbespreking
Als de hulpvraag opgelost is kan de therapie afgerond worden. Er volgt dan ook nog een laatste bespreking met de ouders.